ر مضا ن



Assalamualaikum semua . Alhamdulillah hari ni dah masuk nya 1 Ramadhana yang sangat ditunggu oleh kita . Bulan untuk kita mengumpul pahala dan melipat gandakan amal ibadah .
Sebagaimana seorang penuntut ilmu sentiasa haus untuk mendapatkan ilmu . Maka seharusnya kita sebagai pendosa tanpa noktah merebut peluang keemasan untuk mengumpul pahalan berada di bulan mulia ni kan?

Ya lah, mana tahu ni ramadhan terakhir kita ? Allah sahaja yang Maha Mengetahui . Mati itu pasti sahabat . Moga sahaja kita semua meninggal dunia dalam keadaan husnul khatimah . Allahuma Amiin .

Just nak share pengalaman mimpi ceq beberapa hari lepas sebelum ramadhan menjelang yang buatkan rasa sangat tersentap .

Dalam mimpi tu diri nampak matahari dah terbit dari belah barat . Semua orang tengah kelam kabut . Tiba ada seorang hamba Allah ni datang kat ceq . Tahu dia kata apa ? " MASA KAU HAMPIR TIBA " . Terbangun terus  masa tu. Ya Allah . Masa kematian ku semakin menghampiri ke ? And start on that day, diri memang berharap sangat dapat sampai ke ramadhan dan dapat gunakan sebaiknya .

Alhamdulillah Allah bagi ceq peluang masih hidup :') . Bila ingat mimpi tu balik rasa diri meremang . Allah hu . Terima kasih atas ingatan buat diri yang leka .

Oh ya, buat sahabat, solehah dah uninstal wechat, facebook, twitter. Dah 4 hari dah dan masih bertahan T_T . Cuba untuk mujahadah nahi lagha . Moga diberi kekuataan oleh Allah . Sebab diri banyak leka lah dengan laman sosial ni . Whatsapp pun nak buang tapi semua inform kat situ, so tak leh ler . Tapi mula-mula tu rasa macam kosong gila phone . Hari ke 3 dah start biasakan diri . Sebab waliduna , syeikh Fuad pernah cakap kalau nak lawan hawa nafsu , salah satu caranya ialah kalau kita nak sangat makan roti canai, kita pi makan nasi lemak . Maksudnya cuba lawan, alihkan nafsu . Kita yang kene kawal nafsu tau , bukan nafsu yang kawal kita .

Ok, maybe kalau dah biasakan diri tak buka laman sosial ni, hanya akan bukak sekejap je sebab nak bukak kat internert kat HP memang payahlah .

Okayy , tu je lah , nak habaq dulu kat entry ni . Moga sahabat semua diredhai Allah dan semoga Ramadhan ini kita manfaatkan secukupnya . Bangun qiam , tadarus jangan lupa tau . In shaa Allah, doakan ceq juga untuk terus qowiy memperbaiki diri .

Eh jap sebelum lupa, tekan sini jap . Done ? hee, Alhamdulillah thanks ^^ May Allah bless all of you . Assalamualaikum . Fi hifzillah .
posted from Bloggeroid

4 2697 budak baik:

Razfira said...

mimipi tu memang membuka mata... anyway happy ramadhan!

Chic Na said...

takutnya mimpi macam tu.. huhu..

solehah dah kat matric ea.. belajar rajin2 tau.. moga terus istiqamah.. :)

Arina Shamsul said...

akk suka penulisan ni dik,buat akak terkedu dan terfikir dosa dan kesilapan,nice sharing dik..mcm akk pun nak off semua laman sosial ...salam ramadhan dik ..selamat berpuasa :)

zubect said...

assalamualaikum solehah.

nak tahu? akak dulu (rasanya sy lagi tua dari awak kot, hehehe), pun pernah cuba uninstall semua social networks. dapat bertahan around 2 weeks. tu time cuti semester. ada dekat dgn family so x terasa sgt if x buka. tapi blik je kampus masyaAllah susah nak bendung even dah busy sgt dgn pelajaran and kelas. so kena try stop slow-slow. apa2 pun hope u r stronger than me. amin

Animated Pink Pencil