Terhasilnya channel LTL


Assalamualaikum guys . Dalam entry lepas dah bagitahu kan yang ceq dah buat satu channel di telegram ? Nama channel Langkah Tanpa Lelah (LTL) . Sebenarnya tak sangka ada sambutan dengan channel tu . Tak layak nak kata tu channel dakwah yang gah cuma orang kata trying to spread the good vibes :)

Okayy, meh share sikit apa maksud good vibes dari urban dictionary

meaning all of the people, places, ideas, and possibilities that evoked positive, safe, happy sensations. Good vibes indicated a "green light, go for it" type of decision and described synchronicities, beneficial encounters, and sensations of protection and grace

Spread ibrah lah kirahnya jugak . Share peringatan dan sebaginya . Untuk diri jugak kan sebab bila kita nasihat orang , kita jugak tengah nasihat diri kan ? 

Dan kadang rasa bersyukur Allah gerak kan hati masa nak create channel . Sebab lepas tu , ada beberapa orang yang berkongsi masalah dan sebagainya , and time tu lah rasa " Ya Allah, baiknya Kau " .  Ingat , Allah tak akan menguji seorang hambaNya melebihi kemampuan yang ada pada diri kamu . Keep strong okay dan silakan pm ceq kalau nak berkongsi cerita dan sebagainya .

Jadi hari ni share post pertama yang ditulis pada 26/11/2015 di channel . Semoga bermanfaat naa ^_^

Langkah tanpa lelah ?

Memang fitrah dalam kita melangkah ,
Kita akan rasa lemah ,
Kita akan rasa futur (give up) .

Ini dalam konteks langkah dalam berhijrah,
Kadang dalam kita melangkah juga ,
Kita pasti akan terjatuh .

Sakit bukan ?
Ini kerana mungkin langkah yang 
Dihayun terlampu laju tapi tak istiqamah .

Ye lah ,
Hatta bila kita berjalan pun,
Biarlah slow tapi istiqamah , 
Laju nak buat semua benda sampai 
Lupa nak kekalkan momentum .

Kan ?
Jadi formulanya 
Dalam melangkah menuju lillah ,
Perlu istiqamah 

Dan bila kita rasa jatuh ,
Kita rasa nak give up ?

Erk, jangan sahabat ,
Langkah ini menuju lillah ,
Langkah ini perlu diteruskan ,

Sampai bila?

Sampai kita melangkah ke dalam syurga :)

okayy tu saja nak share hari ni . Terima kasih ya yang still di blog ni . Stay tune ! Fi Hifzillah

part time freelance writer



Assalamualaikum and hai semua. First entry untuk tahun 2016 . So since dah lama tak menulis di blog ni , rasa awkward sikit lah , sampai tajuk pun blur nak tulis apa .

Okay, so ceq nak habaq yang sekarang ni lebih aktif jadi " part time freelance writer " di channel telegram . Jadi mai join channel , search je di telegram :

                                                     @langkahtanpalelah

Tak tahu macam mana boleh terlintas nak letak tajuk channel tu . But thank you buat semua yang support channel ni . Sebenarnya one of reason kenapa wujudkan channel ialah sebab nak mujahadah dengan diri supaya tak menulis benda yang lagha . cehh 

Since dah deactived laman sosial seperti wechat, twitter and facebook . Wechat and facebook nak dekat setahun dah deactived . Twitter dalam 5 bulan dah . Tinggal instagaram je . Rasa macam something missing bila tak boleh nak menulis atau tulis  . Tapi biarlah bukan catatan kosong jadi terhasilnya channel di telegram untuk sebarkan ibrah .

Because " Do what you love and love what you do " . Jadi ceq just do it je lah masa create channel tu sebab memang suka menulis , blogger kan . Hee..

Tapi rasa sayang kat blog ni sebab blog ni bermulanya medium untuk ceq menulis , memang lah ada lah jugak perasaan nak tukar tema sebab umur pun dah makin besaq tapi biaq pi lah . Comey apa penguin tu ? Yang penting rasa selesa dengan blog ni . So ceq tak nak tukar lah tema blog ni .

In fact , banyak catatan dulu-dulu yang dah delete . Maaf na . Lagi satu kat blog lebih suka bahasakan diri sebagai " solehah " , my name sebab rasa lagi dekat . Tapi kat channel tulis "admin " .

Dan buat yang baru follow ini , tahu link ada "saranghaesolehah " , mesti hangpa ingat ni belog cerita korea bagai . Tak tau . Lama dah tinggal semua tu cuma tak boleh nak tukar link sebab nanti follower lama tak dapat detect blog ni . Husnudzon sikit ;)

Jadi , ceq amik keputusan untuk post jugak tulisan yang ditulis di channel LTL (Langkah Tanpa Lelah ) tu supaya korang lebih senang scroll . Dan yang tak da telegram pun boleh turut baca sekali . Haa, tu je lah nak habaq .

Last but not least ,
Terima kasih buat semua yang masih support diri ini dan maaf sesangat ya atas post dulu-dulu yang banyak lagha . Moga kali ini boleh jadi medium untuk dapatkan ibrah .

Salam ukhwahfillah dari admin khai_sol . Fi hifzillah :)

simple reminder #hijrahku

Assalamualaikum guys . Sorry sangat buzy gila sebab final(PSPM) nak dekat . Doakan ceq okay ? And today nak tulis simple reminder for you and include me . Bila kita bagi nasihat , kita sebenarnya tengah nasihat diri kita juga kan .

Bismillah 

----------
Sahabat  ,
Kenapa ramai yang dah hijrah patah balik or tak nak langsung hijrah ? 
Kerana 
Tak semua orang mampu merasai kesakitan betapa seksanya nak tinggalkan maksiat dalam hidup :)

Yes , solehah faham . Sebab solehah rasa . 

Tapi sahabat , 
Bila kita melalui peritnya nak tinggalkan maksiat dalam diri,
Jangan sesekali mengaku kalah . 
Never Give Up . 
I know u can and U should stay strong ny dear ukhti . 

Dan wahai diri, 
Istiqamah(berterusan) lah dalam proses mengikis karat-karat jahiliah dalam diri sikit demi sikit . 

Tiada siapa tahu apa kita rasa melainkan Allah . 
Maka mintalah bantuan dari Allah . 
Moga Allah bantu .
Aamiin­čî╣

"Tiada daya dan kekuataan untuk melakukan ketaatan dan meningalkaan kemaksiataan melainkan dari Allah "

#SalamJumaat #AlKahfiJanganLupaGuys
Animated Pink Pencil