Blogger



Assalamualaikum semua.. Fuhhh,berhabuk kan blog. Gila lama tak bukak. Aish,thanks lah kepada sesiapa yang sudi support solehah jadi blogger balik. Ingat solehah lagi tak ni? Sorry sangat. Salah solehah ,asyik leka dengan FB sampai lupa blog.. I'm sorry.

Serious,hari ni rasa macam serba salah . Macam dah lamanya tak tengok blog. Medium yang solehah gunakan setelah sekian lama. Sebab solehah ada FB pun lepas PMR. So,blog is my number one and only one .. Haha,sweet tak? K,poyo. By de way,Hari ni solehah nak bincangkan apa pentingnya dan kelebihan kita sebagai blogger ,terutamanya dalam menyampaikan maklumat atau pendapat kepada masyarakat. .

 First , percaya atau tak , orang boleh detect "kematangan" kita melalui cara kita menulis sama ada  menulis menggunakan akal atau sekadar membuta tuli dan mengikut kata hati . Contohlah kan,kita tak suka sesuatu benda tu,kita bash dia teruk-teruk and tulis yang jahat-jahat pasal benda tu tanpa fikirkan perasaan orang lain. Itu tak ok . Everyone had their own opnion ,dear . Jangan tutup hati awak untuk tengok dan dengar pandangan orang lain juga. . Kita kene sedar tak mungkin semua orang boleh terima pendapat kita. So,nak buat apa? Keep calm and stay cool .



Orang takkan respect kita ,kalau kita asyik nak mencaci bagai sebab orang tahu yang kita menulis tu sekadar mengikut kata hati tanpa bimbingan akal yang jelas. Sorry,kalau solehah salah. Tapi ada orang cakap "matang dah cara solehah berblog" . Ok,solehah tak tahu betul ke tak. Tapi,thank you. Just solehah nak nasihatkan kalau marah ,jangan tulis entry dulu. Sabar . Sebab kita akan tulis apa yang kita rasa kita betul je :)

Satu lagi kepentingan blogger ialah you can change reader mood with your awesome entry.  Ok,kalau lah reader awak tu tengah putus harapan , tak nak hidup lagi dan so on, then tiba-tiba dia terjumpa entry awak pasal semangat . Trust me, tu boleh inspire dia. Kalau kita tulis pasal kesusahan hidup kita, rindu kat seseorang ,mood reader juga akan jadi sedih kan? So,sebenarnya bila orang membaca entry kita biarlah orang tu dapat merasai mood kita. Bagaimana? Senang je, yang penting kita ikhlas ketika menulis entry itu. Ikhlas untuk berkongsi sesuatu yang kita tahu ^_^

Penulis juga adalah manusia yang dekat kepada neraka. Mereka sudah melangkah sebelah kakinya ke neraka saat mereka menuliskan sesuatu yang jelek dan menghitamkan hati pembaca ataupun menuliskan benci yang memusnahkan bahagia.
Penulis juga adalah manusia yang sudah meletakkan sebelah kakinya di dalam syurga,pada saat mereka menuliskan sesuatu yang mebuatkan ramai manusia berusaha menjadi hamba yang mencari reda dan rahmat Tuhan. Namun yang paling pasti , dalam semua kisah penulis, bukan semuanya kisah yang bahagia
Via baharudin bakri (Penulis yang disayang tuhan)
 Ok,biar solehah jujur. Solehah dapat idea ni selepas baca buku bahrudin bakri yang bertajuk penulis yang disayang tuhan. Serious,terbaik. Solehah rindu nak taip entry. Thanks kepada buku tu sebab sedarkan solehah and ajar solehah how to be a better writer.



Apa yang solehah dapat dari buku tu ialah, jangan terlalu mengikut prinsip kita. Jangan asyik ego dan menyangka pendapat kita betul. Semuanya back to Islam. Jadikan islam sebagai panduan bukanya hawa nafsu  semasa kita menulis entry itu . Ok,dear ? Peringatan buat diri sendiri.

Satu lagi kata-kata solehah tertarik dalam buku tu  ialah  masa ada seorang perempuan ditanya kenapa dia suka menulis. Jawapannya sunggguh menarik. Solehah tutup entry ini dengan kata-kata perempuan itu k. Tata,thanks for reading and sorry jika ada terkasar bahasa. Saya budak baru belajar ;)

Perempuan itu aslinya pemalu. Malunya ada pada mata,lalu perempuan pejam . Malu juga ada pada wajah,lalu perempuan tunduk, perempuan itu juga sangat malu pada lidah,lalu perempuan diam. Lalu di mana perempuan seperti saya mahu memberitahu rasa hati sekiranya wajah tunduk,mata pejam dan lidah diam? Kami hanya mampu mengalirkan rasa hati pada jemari halus kami ,iaitu melalui tulisan :')

P/s: komen tak approve lagi :P

10 2697 budak baik:

Rosmiza Ali said...

Suka baca ayat yang last tu.. =)

Chic Na said...

nice entry solehah. suka kata2 yg lastu tu. ;)

Deqla Manjew said...

nice entry dear.. nak jadi penulis yg baik2 je.. in shaa Allah.. =)

kalo solehah yg ni sape x knl.. GSFian ingat lagi la.. dun wori.. huhu..

sabry oppa said...

seramnye baceee..part penulis tu ..
yee. oppa jd ustaz laaaa..
oppa pun x sangke..
tp oppa memg ambik exam aliran agame sebelum ni .. SMA

teha said...

saya suka ayt dkt bawah tu :)

Niesa said...

niesa pn dh lama x update blog..hukhuk..baru nk update..hihi

Sya Chot .. said...

setuju sangat pasal kematangan dalam penulisan tu..ecewahh..ehehe

Solehah Shamsuddin said...

wah kali ni adik update pnjg sikit. dpt inspirasi ye.hehe adui,nme kita sama.xtau nk pggil dgn nama pe ni.haha :D

shar90 said...

sye plak suke tulis bende yg mgarut... ye dak? ahahha
mgambarkan diri ni xmatang... adoi... mslah tol xD

lelamaisara said...

akak punye blog pon agak berhabok jugak tau...

Animated Pink Pencil