Saya bersyukur dijadikan wanita=)



Assalamualaikum semua,hari ni just nak share satu entry yang sangat menarik..Do read and komen key?

siape kate jadi wanita tu senang ..??
nak kene tutup sana , tutup sini ... tgok kalau lelaki snang jew .. pakai singlet or bju pagoda pon da ok , tade yg na bising2 swoh tutup itu dan ini kan .. klu wanita nieh , kne pkai sarung kaki bgai .. cbe sruh lelaki pkai cmtu , kompem diorang tak tahan punye ... wanita plak sume wajib d tutup kan .. tp diorang still cool jew even pkai jubah n betudung tgh panas skali pon .. hebat kan wanita nieh ...^^

siape kate jd wanita tu senang ..??
every month kot berpenyakit ... nak pegi klas pon pnye la sekse .. time tuh TUHAN jew tao cmane rase nye .. cube tengok org lelaki , na dpt penyakit setahun skali pon susa kan ... nieh wanita idop bepuluh2 taon dgn pnyakit tiap2 bulan .. huh , survive jugak kan ... tgh2 tahan sket tu pon , mampu lg tersenyum , smpai org tak tao pon dye saket sbena nye .. hebat kan wanita nieh .. ^^

siape kate jd wanita tu senang ..??
ALLAH jadi kan hati nieh lembut sgt ... mudah sgt tersentuh n di sentuh kan .. cbe tgok klu ade couple yg ptus cinte , slalu nye gurlz tu yg x dpt lupe kan cinte diorang kan .. klu lelaki plak cepat jew na psang yg baru ... pastu ble time g tgok wayang , dpt lak tgok cite2 yg tacing heart cket kan , kompem la awex tuh nangis then yg lelaki tuh bley lak lg na gelak2 ... see , betape lmbut nye hati kami kaum hawa nieh ... tp dgn hati yg lembut nieh , wanita dapat mengagumi lelaki .. kan ..?? hebat kan wanita nieh .. ^^

urm , d sebab kan susah nye na jd seorang wanita nieh .. ramai yg merajuk dgn ALLAH ..
diorang kate ALLAH tak adil ..
knape ALLAH lebih kan lelaki ..?? kenape wanita kene dengar n ikot cakap suami ..?? knape syurga wanita d bawah telapak kaki suami ..??
penuh dengan persoalan kan .. padahal jd wanita tuh sgt lah susah ..
bak kate orang , na jage 10 ank lelaki lg senang dr jage seorang ank perempuan ..

d sebab kan dioarng bepikiran negatif ni lah , kebanyakan wanita2 kt luar sane nun tak ikot perintah ALLAH .. diorang tak menutup aurat dgn alasan " alah , lelaki tu bley jew , tayah na tutup2 pon . "
diorang betepuk tampar dgn lelaki yg bkn muhrim , then sanggup gadai kan maruah diri sebab terlampau percaya dgn kekasih yg busuk hati .. diorang sanggup rosak kan diri diorang sendiri .. kesian kan .. diorang cakap diorang wat camtu sbb ALLAH tak adil ..

persoalan nye skrang , betul kew ALLAH tu tak adil dgn kaum hawa ..??
mmg betul syurga wanita terletak d bwah telapak kaki suami .. tp cube ingat balik , syurga seorang ank lelaki terletak bwh telapak kaki spew kalau bukan ibu nye kan ..
mmg betul isteri kne ikot cakap n taat perintah suami sbb seorang ank lelaki kene taat pade ibu nye 3x lbey utame dr ayah nye .. subhanallah .. adil kan ALLAH tu .. :)

ALLAH bukan stakat adil dgn kaum hawa , bah kan dye sgt syg pade kite ..
untuk lelaki , syurga isteri d bawah telapak kaki nye .. paling byk pon 4 isteri kan ...
tp kalau wanita , syurga anak2 nye terletak d bwah telapak kaki nye .. jadi nye , if dye ade 10 org anak ... bermakne 10 org syurga nye terletak pd seoarang wanita itu ..
masyaALLAH , sungguh hebat wanita ni kan .. :')

cube plak kite dgr lagu2 yg ade skrang ni .. kebanyakan nye sume tentang wanita kan ... contoh macam lagu SUMAIYYAH , AMANI , ZINNIRAH .. jarang kite dgr lagu pasal lelaki kan ..
see..!! sayang tak sayang nye ALLAH pade wanita tuh , sampai kan wanita tu dikasihi sekali dkt dunie nieh ..

tengok pulak bile seoarng lelaki berjaya ...  orang akan cakap ..
" di sebalik kejayaan seorang lelaki , terdapat seoarng wanita d belakang nye "
kite tak pena dgar yg sebalik nye kan ...??
hebat tak ALLAH jadi kan wanita tuh ..?? masih tak cukup adil lagi kew wanita2 sekalian ..??

ALLAH sebenar nye sangat adil dgn kite ..
d sebab kan susah nye na jadi wanita nieh , ALLAH mudah kan kite na masuk syurga ..
hayati lah hadis nieh ..

"Apabila seorang perempuan mendirikan sembahyang lima waktu, berpuasa sebulan (Ramadhan), menjaga kehormatan dan taat kepada suami, dia akan disuruh memasuki syurga melalui mana-mana pintu yang dia sukai."
(Hadis Riwayat Ahmad)

sedar lah wahai kaum hawa ...
betapa sayang nye ALLAH dekat kite .. betapa cinte nye ALLAH pade kite ..
tapi knape kite na rosak kan diri sendiri sbb tanggapan negatif kite pade ALLAH .. renung2 kan lah ..
ALLAH jadi kan wanita sebagai hiasan dunie . bayang kan sebesar2 n seindah2 dunie nieh , kte lah hiasan nye ... dan seindah2 hiasan tu plak adalah wanita yg SOLEHAH ..

sekadar perkongsian bersame .. :')

~ Wahai kaum adam.. Hargailah wanita yg sentiasa berada disisimu.. Bimbinglah dia, Kalau silap langkahnya, Adam pun turut dapat nama di akhirat nanti .... Adam tegur Hawa dengan cara yang baik dan kena dengan care nye .... Didiklah dia menjadi wanita solehah kerana dia adalah dari tulang rusukmu .. Lindungi dia dari itnah dunia ...~
Hawa dicipta daripada tulang rusuk Adam untuk disayangi dan dilindungi kan ...



Nak share satu lagu yang sanggat best..Saya bw hari tu pastu ada terjumpa lagu ni kat blog tu..Sanggat menarik=)..

Istikharah cinta by sigma

3 2697 budak baik:

Miss Xyz said...

yup, jdi prempuan mmg susah. tp kne trima knytaan btul x?

Susan Lolo Bua said...

wanita begitu berharga, so kita sebagai wanita kena jaga dir baik2 & sayangi dir :)

Encik Kimi® said...

good one..=)

Animated Pink Pencil