Dah separuh Ramadhan dah ?



Assalamualaikum semua . Alhamdulillah dah 18 ramadhan dah . Bagaimana dengan amal dan iman ? Tepuk dada tanya lah diri , tak kan lah aku nak sia-siakan peluang sekali lagi ? Serious lah beb? Macam tentu je hidup lagi kan sampai tahun depan . Ish , dia ni asyik cakap pasal mati je .  Ehem awak orang yang mengingati tu ialah orang yang berjaya sebenarnya sebab fikirkan masa hadapan . Ye lah, masa hadapan , masa kat akhirat nanti ^^

Okay, den tak nak cakap pasal fadhilat ramadhan sebab pernah post dulu . Tak pun korang boleh google . Tapi ada beberapa peringatan yang diri  rasa sangat perlu .

Ramadhan ? Okayy, bila sebut ramadhan apa sebenarnya yang terbayang di fikiran ? Bazar ? Baju raya *ek* ? Penat sebab nanti nak puasa ? Uishh . Atau pun dalam fikiran terfikir malam lailatul qadar? khatam al quran ? Atau dah set dah nak kumpul amal sebanyak mungkin ? Allah , tanya lah hati . Kau boleh tipu manusia, tapi kau tak kan boleh tipu Allah . Tak akan....

Selama ni den perati , dah tegur pun . Allah , banyak sungguh alasan diberi . Okayy, so ceq tulis entry ni, harap boleh lah ambil iktibar jugak sebab kalau terasa tu, bahagialah anda kerana masih punya iman . Tu mungkin sekadar teguran dari Allah .



Kadang kan kita tak sedar yang kita ni banyak sangat merungut bila ramadhan menjelang kan . Macam
" malas lah nak terawih "
" ni lemah ni puasa "

Nauzubillah, kita rasa susah kita rasa sangat payah . Kenapa ye macam tu ? Okay , masa tu ada satu tazkirah dari ustaz kat Matrik Melaka , dia habaq that

" Jangan banyak keluh kesah bulan ramadhan . Jangan macam kita tak redha dengan hukum Allah . Sebab kalau Allah tarik nyawa kita masa tu, kita mati dalam murka Allah sebab kita tak redha dengan ketetapan fardhu puasa "

Shentap masa tu . Nak ke mati dalam keadaan Allah murka dengan kita ? Nak ke ? ALLAH , ceq tak nak . Nak meninggal dalam keadaan husnul khatimah ... Nak sangat . Aamiin

Maka , jangan banyak sangat merungut . Allah tahu apa yang terbaik untuk kita . Kita marah bila orang bukan Islam kutuk agama kita tapi kita sendiri tak tunjukkan yang kita ni muslim yang baik pun kan ? Ye lah, suruh puasa pun rasa terbeban sangat .

Kalau ikutkan dulu masa zaman Rasulullah, ada perang lagi . Kita ni, kat Malaysia, ada ke perang macam Palestine , Syria dan sebagainya ? Tak kan . Nikmat tu tetap ada . Jangan lah kita ni tergolong dengan orang yang dapat istidraj . Istidraj ni apa pulak dah ?

Istidraj ni ialah bila Allah bagi nikmat lagi dan lagi tapi kita makin jauh dengan Allah . Kita bahagia di dunia tapi akhirat kita akan merana ? Fikir lah, mana yang kekal ? Hidup kat dunia ke akhirat ?

Lagipun ni lah bulan kita nak tingkatkan ibadah . Tapi rasa macam sangat pelik bila orang dia tak nak langsung terawih, solat pun tak . Sedih beb sedih .

Alasan paling selalu dengar lah kenapa pelajar tak gi terawih ialah " tak cukup masa , banyak assigment " . Okay, diri mengaku bukan pelajar cemerlang (not yet) tapi kan ustaz Najib , asatizah yang pernah ajar  kat As Sofa dulu pernah pesan :

" Biarlah belajar tu berkat walaupun sedikit "

In shaa Allah weyh, kau buat solat terawih, baca Al Quran lepas tu kau study , In shaa Allah berkat . Lagipun doa orang berpuasa kan makbul .

Belajar kerana Allah kan . Lilahitaala kan . Biarlah berkat belajar ni . Tajdid niat . Tanyalah iman aku belajar ni sebab apa ? Nak redha ke murka Allah ? Nak kejayaan dunia semata ke ?

Kenapa susah sangat nak terawih ? Kenapa bila nak hujung fasa ramadhan makin ramai yang lesap ? Kenapa banyak sangat alasan ? Nanti jawab lah dengan Allah macam tu . Kau rasa kau boleh ke jawab macam tu ?

" sebab tak da masa"

Semua orang Allah bagi 24 jam jugak . Yang penting masa yang kita guna seharian tu berkat . Ni yang cakap istidraj jugak . Bila belajar ilmu dunia hingga lupa akhirat . Makin jauh dengan Allah . Allah :(

Ingat tak ceq pernah tulis ada orang datang dekat mimpi then  cakap " masa kau dah tak lama " , masa tu memang doa sampaikan lah at least ke ramadhan ini . Jadi kalau  Allah dah beri kesempatan  ini , jadi kenapa nak sia-sia kan ?

Jadi, ceq mohon buat diri dan sahabat sekalian, masih ada peluang lagi ramadhan ini untuk dimaanfatkan . Rebutlah . Hidup ni tak lama . Apa guna hidup kat dunia 1000 tahun kalau Allah tak redha pun dengan kita sepanjang umur ? *lap air mata*

Okayy, jadi in conclusion, jangan banyak keluh kesah , turun terawih , rebut kumpul amal . Moga Allah redha . Kerana " ibadah itu adalah hiburan buat seorang mukmin " dear . Cukup Allah bagiku . Cukup Allah .

Fi hifzillah :)

2 2697 budak baik:

Razfira said...

btol.. jangan biarkan nafsu dan perasaan malas tu menguasai diri kita..

awak, knapa garis-garis tu? ke laptop sy je problem? hehe

Miss Xyz said...

Allahu... serius ke solehah mimpi camtu? perkongsian yang baik.. Allah jadikan bulan Ramadan utk kita, ada baiknya klu kita manfaatkanya ;)

Animated Pink Pencil